Pays de Herve

Close banner
   

Fromage de Herve

Terug
Toevoegen aan mijn reisgids 

Een kaas enig in zijn soort

Het bijzondere aan de Kaas van Herve is de techniek die bij de fabricage wordt toegepast, het klimaat en de aard van de weilanden, maar ook en vooral de aanwezigheid van een unieke bacteriestam (Bacterium linens).

 

Kaas van Herve heeft "neus", karakter én persoonlijkheid. Sommigen worden wild van de volle, rijpe versie. Anderen zijn weg van de zachtere versie. Kortom, smaken verschillen. Kaas van Herve is meestal gemaakt in kleine kubusjes (de typische "Herve" wordt veelal gepresenteerd als een blokje van zes bij zes cm). Het is een zachte kaas met gewassen korst op basis van rauwe (Remoudou) of gepasteuriseerde melk. Hij heeft een vaste, smeuïge en homogene textuur met een vetgehalte van minimaal 45%. Met zijn weergaloze smaak was hij een welkome gast aan de dis van de groten des werelds en mag op een kaasschotel die zichzelf respecteert dus niet ontbreken. 

Zijn geschiedenis

Vroeger, was ooit begroeid met dichte bossen. Omstreeks de helft van de 16de eeuw werden de gronden omgevormd. Door de aanwezigheid van deze graaslanden bekeerden de bewoners zich al snel tot de veeteelt. Om hun melkproductie te valoriseren, ging men op zoek naar een product met een voldoende lange rijpingstijd zodat het naar vaak ver afgelegen consumptieregio’s kon worden vervoerd.

Voor 1930 produceerden haast alle boeren van het Land van Herve op hun hoeve kaas van Herve. De huidige producenten van de kaas van Herve zijn uitgegroeid tot heuse ambachtslieden; de bereiding vergt immers heel wat arbeid van het hele gezin, en een hoge dosis netheid en hygiëne

Zijn bereiding

Afhankelijk van de rijpingstijd en de verschillende wasprocédés ontstaan verschillende kwaliteiten: de zachte, de halfzachte, de pittige, ... Dan moet de kaas nog worden ingepakt en naar het distributiecircuit worden vervoerd …

Kaas van Herve wordt gewoon met een stukje brood met wat boter geproefd, of met een laagje peren- en appelenstroop - die andere specialiteit van het plateau – en met een lekker kopje koffie.

Tijdens de rijpingsperiode wordt iedere kaas afzonderlijk met licht gezouten water gewassen. Dit gebeurt twee tot drie keer per week Hierdoor ontstaat een mooi rozige korst, de “morge”. De korst wordt gevormd door de specifieke bacterie van de kaas: bacterium linens.

Zodra de koeien gemolken zijn, worden de melkkruiken op een warme plek bijeengebracht en overgeheveld in een kuip met een schuine wand waar de melk kan stremmen.

Anderhalf uur nadat het stremsel werd toegevoegd die ervoor zorgt dat de melk gaat klonteren, wordt de gestremde melk in vier stukken versneden. Een kwartier later wordt de gecoaguleerde en gestremde melk in kleine stukjes ter grootte van een noot versneden.

Is de gestremde melk voldoende gecoaguleerd dan wordt hij overgebracht op houten planken waar de kaas zijn uiteindelijke vorm krijgt. De stroken gestremde melk die hiermee worden gevormd, worden licht aangedrukt en 4 tot 5 maal per dag gedurende twee dagen gekeerd. Tot slot worden ze in blokjes gesneden die tussen de planken hun uiteindelijke vorm aannemen.

De BOB

Europa is bijzonder rijk aan voedingswaren. Wanneer die producten over de grenzen heen een benijdenswaardige reputatie weten te verwerven, zoals onze zuivelproducten, kan het gebeuren dat ze af te rekenen krijgen met betreurenswaardige imitaties die misbruik maken van de naam en faam van de oorspronkelijke producten. Dergelijke misleidende concurrentie strooit zand in de ogen van de goedgelovige consument en benadeelt de eerlijke producent.  Daarom ook riep de Europese Commissie in 1992 een systeem in het leven voor de bescherming en de valorisatie van landbouwproducten waaronder de BOB – Beschermde OorsprongsBenaming.

"De Beschermde Oorsprongsbenaming wordt verleend aan producten waarvan de productie, de verwerking en de bereiding plaatsvinden binnen een bepaald geografisch gebied volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze."

Kaas van Herve kreeg in 1996 het BOB-keurmerk.

Zijn producenten en vereniging

De vereniging “Hervekaas” bestaat in de eerste plaats uit ambachtslui en ondernemingen die eenzelfde passie delen: hoogwaardige, traditionele producten vervaardigen volgens de geheime productieprocédés van weleer. Hoewel het productieapparaat aan de meest strikte normen op het gebied van grondstoffen, materiaal, veiligheid, hygiëne, transport, … beantwoordt, wordt aan de originele smaak van weleer niet geraakt.

« Espace des Saveurs et Découvertes »

Maak in het Maison du Tourisme kennis met Jan van Herve…  Deze gastheer met een warme stem laat u zijn streek ontdekken met haar architecturale, gastronomische en andere rijkdommen.
 

Zijn broederschappen

Twee broederschappen hebben als opdracht de hervekaas te promoten : het Broederschap van de Hervekaas en de Heerlijkheid van Remoudou.

Categorie
  • Produits laitiers

Back on top of the page