Pays de Herve

Close banner
   

Siroop

Terug
Toevoegen aan mijn reisgids 

Zijn geschiedenis

Vanaf de 17de eeuw begonnen de boeren van het Land van Herve, voor zichzelf en voor de buren stroop te maken met de appelen en peren uit hun boomgaarden. Hoofdbedoeling daarvan was niet alleen fruit te kunnen eten in jaren waar er door vorst geen vruchten waren, maar zelfs het hele jaar door. In die tijd bestonden er nog geen koelkasten om het fruit in te bewaren en nog veel minder vrachtwagens om het fruit te importeren

 

Zijn bereiding

 • De kweker brengt zijn vruchten naar het bedrijf. Hij stort het fruit in een grote kist die “pallox” wordt genoemd en die door de ambachtsman wordt gewogen.
 • Vervolgens worden de “palloxen” naar de stroopfabriek gebracht en de koperen kuipen met vruchten gevuld. Het fruit wordt met de steeltjes, de schil en het kroontje 10 tot 12 uur op een zacht vuurtje gekookt.
 • Vervolgens stort de ambachtsman de vruchten in de pers. Doorgaans giet hij vijf emmers vruchten in de kuip en dekt hij die af met een jutedoek. Zo brengt hij verschillende lagen aan tot de pers helemaal gevuld is. De jutezakken dienen om het mengsel te filteren en om enkel het sap op te vangen dat vervolgens in een reservoir wordt opgeslagen. De pulp (het kroontje, het steeltje en de schil) blijft tussen de jutezakken zitten. Dit wordt als veevoeder gebruik.
 • Omstreeks 8 uur in de ochtend wordt het sap terug in de oorspronkelijke kuipen overgepompt waar het wordt gezuiverd (het overvloedige water moet nog aan het sap worden onttrokken). Daartoe volstaat het, het sap bij hoge temperatuur opnieuw te laten koken (120°)
 • Langzaam wordt het sap dikker, donkerder en ontstaat er een stroop.
 • Vervolgens wordt de stroop overgebracht in een koeltoestel. Er moet continu in worden geroerd tot de temperatuur gedaald is tot 50°.
 • Daarna gaat de stroop in potjes en blijft hij verder op de rekken afkoelen. Pas de volgende dag worden de deksels op de potjes geplaatst.

Tijdens dit kookproces moet de ambachtsman bijzonder oplettend zijn en vaak roeren zodat de stroop niet aanbrandt. Een minuut te lang of niet lang genoeg zorgt ervoor dat de stroop te dik of net te vloeibaar is.

Een goed seizoen (periode van de arbeid) duurt ongeveer 2 maanden (15 sept.-15 nov.) maar kan bij laattijdige vorst ook 10-12 dagen duren.

 

  Zijn kwaliteiten

Voor 1 kg stroop heeft men 8 kg fruit nodig. Deze 8 kg bestaan uit 1 kg stroop – 2-3 kg pulp – 4-5 liter water (verdampt).

 

Kwaliteiten van deze ambachtelijk vervaardigde stroop :

 • Gebruik van 80% peren en 20% appelen afkomstig van de hoogstammen van het Land van Herve. Deze vruchten bevatten de nodige hoeveelheid suiker. Het fruit wordt in geen geval verpulverd. Hoewel de vruchten niet hetzelfde mooie uitzicht hebben als het fruit afkomstig van de laagstammen, hebben ze meer smaak.  
 • Geen kleur- of bewaarmiddelen – Bevat geen toegevoegde suiker.  Een goed seizoen (periode van de arbeid) duurt ongeveer 2 maanden (15 sept.-15 nov.) maar kan bij laattijdige vorst ook 10-12 dagen duren. 
 • Langer dan 10 jaar op een droge plek zich bewaart

Het « Espace des Saveurs et Découvertes »

Maak in het Maison du Tourisme kennis met Jan van Herve…  Deze gastheer met een warme stem laat u zijn streek ontdekken met haar architecturale, gastronomische en andere rijkdommen.

Categorie
 • Jam / Honing

Back on top of the page