Pays de Herve

Close banner
   

Stroopfabriek Thomsin

Terug

Locatie

Les Margarins 9
4890 Thimister
Toevoegen aan mijn reisgids 

Bij Thomsin zit de stroop in de familie sedert 1884. De bereidingswijze wordt van vader op zoon doorgegeven. Ze past zich hier en daar wat aan aan de moderne technieken en aan nieuw verworven kennis.

Tot op vandaag blijft het seizoensactiviteit in nevenactiviteit aan het beroep van schrijnwerker.

Bij het binnenkomen van stroopmakerij wordt u verwelkomd door een oude hydraulische pers uit het begin van de 20ste eeuw. Met een kracht van 400 kg/cm² perst ze zachtjes het sap uit de appelen en peren die heel de nacht hebben gekookt. Aan de zijkant zijn er twee stookplaatsen op hout en steenkool waarop koperen kuipen staan met speciale deksels, die als grappige hoeden boven op de ketels zijn geplaatst en die het overlopen verhinderen. Heel de installatie is nog altijd volledig ambachtelijk. De stroopketels worden met katrollen van het vuur genomen, en met een soort koperen spatel, de ‘mahette’ zoals men in het Waals zegt, wordt de stevigheid van het mengsel gecontroleerd. Ook de grote koperen pollepel, de houten emmer en de brede koelbak van weleer worden nog gebruikt.

De term traditie is hier geen loos begrip.

Het kooksel van de ene dag zal niet hetzelfde zijn als dat van daags nadien. De atmosferische druk, de windrichting, de temperatuur … veel verschillende parameters beïnvloeden het resultaat van bijna 24 uur bereiding.

De stroop heeft een unieke smaak. De hoge kooktemperatuur (bijna 300°C ) karameliseert de suikers in de vruchten en zorgt daardoor voor een uitzonderlijk aroma.

Eens in zijn kleine glazen potje met gouden etiket, wordt de stroop ter plaatse verkocht. U kunt ze verder ook verkrijgen op markten in de streek, in Durbuy (Confitures Saint-Amour), in de kaasmakerij ‘Fromagerie du Vieux Moulin’ in Herve, aan het viswater ‘La commanderie’ in Sint-Pietes-Voeren …

Groepen:
ja
Vente
  • Vente sur les marchés, foires
Talen van de rondleiding
  • Frans
Categorie
  • Categorieën
    • Alcoholvrije dranken, siropen
      • Siroop
Gesproken talen
  • Frans
Filtre
  • Année thématique 2020 : Nature

Bezoeken

Groep

Back on top of the page