Lev'gos

  • ,
  • 4650 Herve
  • Belgique
  • 50.63218
  • 5.84029
  • 267

Een worst enig in zijn soort 

Etymologen geven twee verklaringen voor het woord ‘lèv’gos’: ‘smaakverhogend’ of  ‘wolfslever’. Hoe dan ook, het is de naam van een worst die uniek is in zijn soort, zoet en doorspekt met krenten. 

Zijn bereiding

Om een goede lèv’gos te maken, hebt u nodig:

  • Zet de helft van een long, de rest van de lever, het vleesafval, de zwoerd, 1 of 2 uien, de laurier en enkele jeneverbessen voor de helft onder water. Voeg geen zout toe.
  • Laat een “dik uur” koken in een grote pan.
  • Haal het vlees na het koken door de vleesmolen.
  • Voeg 2 of 3 in de pan gefrituurde of rauw gehakte uien aan het vlees toe.

Op smaak brengen: voor 2 kg varkensvlees een eetlepel zout, een snufje suiker (of een goede schep stroop, volgens de smaken en de plaatsen), een theeleper peper, krenten naar believen, een halve koffielepel nootmuskaat.

Stevige lev’gos : bind het braadvocht met een soeplepel tarwemeel.Sappige lev’gos: voeg braadvocht toe.Lev’gos in pens: vul de darmen en dompel ze onder in warm water (20 minuten bij 90°). Zorg er wel voor dat er zich geen luchtbellen vormen.Terrine van lev’gos met een krentengarnituur. 

De basisingrediënten van dit recept die tegenwoordig worden gebruikt, zijn enigszins gewijzigd (zo wordt er vandaag geen long meer aan toegevoegd, bijvoorbeeld). Het recept dat gebruikt wordt door de grote versnijder van het broederschap van lev’gos blijft zoals u wellicht zal begrijpen een goed bewaard geheim. Zijn savoir-faire, de deskundige dosering van de kruiden en andere suiker of krenten, de gebruikte hoeveelheid vlees hebben dit regionale product weer zijn smaak van weleer gegeven .

Het « Espace des Saveurs et Découvertes »

Maak in het Maison du Tourisme kennis met Jan van Herve…  Deze gastheer met een warme stem laat u zijn streek ontdekken met haar architecturale, gastronomische en andere rijkdommen.

Zijn broederschap

Een broederschap heeft als opdracht de lev’gos te promoten : de broederschap van lev’gos

  • ,
  • 4650 Herve
  • Belgique
  • 50.63218
  • 5.84029
  • 267