Onze Mooiste Dorpen van Wallonië

vague graphique

Clermont-sur-berwinne

Het dorpje ligt op de top van een heuvel te midden uitgestrekte omheinde welden. De imposante kerk torent er hoog bovenuit. Het gebruik van baksteen voor de muren, leien voor de zadeldaken, zandsteen voor de raamijsten en de hoekstenen bepaalt het architectonische beeld van het dorp. De eenvoud van de bouwvolumes wordt oordeelkundig doorbroken door uitgekleinde mooie legpatronen in de leien daken te verwerken. En op heel wat daken prijken windwijzers die blijk geven van uiterst talentvol slersmeekwerk.

zijn troeven

en zijn curiositeiten

olne

In een landschap waar de zachte glooiingen van Land van Herve samengaan met de vele Ardense massieven, wijst alleen het spitse leien dak van de Sint-Sebastiaanskerk op de aanwezigheid van het dorpje Olne.
Hoewel hier talrijke huizen en locaties onder monumentenzorg staan, zullen de vele kleine details in het dorpje Olne u waarschijnlijk nog meer bekoren: balkons met bewerkte balustrades, smalle doorgangen tussen hoge gebouwen, met muren omringde tuinen...
De harmonie en de homogeniteit van het dorp zijn gekenmerkt door de Maasrenaissance en door de architectuur uit de 17e en 18e eeuw.

zijn voordeel

en zijn curiositeiten

Soiron

Soiron, met zijn schitterende kasteel, ligt te midden de heuvels, velden en boomgaarden die afwisselend met doorlevende hagen en groepjes bomen zijn afgezoomd. Bij de traditionele woningen, die zoals vaker in het Land van Herve in de Maaslandse renaissancestijl zijn gebouwd, heeft men gebruik gemaakt van baksteen, zandsteen en kalksteen voor de omlijsting van deuren en ramen.

Zijn voordeel

En zijn curiositeiten