Landschappen van onze streek

vague graphique

Het Land van Herve bevindt zich in het gebied tussen Vesder en Maas, in het hart van de Euregio Maas-Rijn en de driehoek Aken-Luik-Maastricht. Het Land van Herve beslaat een oppervlakte van 450 km² met een eerder heuvelachtig reliëf. Het typisch uitzicht wordt gekenmerkt door levende hagen die weides afboorden. Het heggenlandschap van het Land van Herve en zijn hoogstamboomgaarden vormen het decor voor kleine typische boerderijen, waarvan de meeste gebouwd zijn in de 17e en 18e eeuw.

Het Land van Herve strekt zich uit over een plateau met

12 gemeenten:

Het Land van Herve staat ook voor een uitzonderlijk erfgoed, doordrongen van geschiedenis en traditie: de Abdij van Val-Dieu, de dorpen van Clermont-sur-Berwinne, Soiron en Olne (met een label van de mooiste dorpen van Wallonië), de Amerikaanse begraafplaats van Henri-Chapelle in Hombourg, de viaduct van Moresnet, Blegny-Mijn, erkend als Wereldpatrimonium van de Unesco, historische centrum van Herve en Dalhem,… en dan hebben we het nog niet eens gehad over Het Domein van Wégimont en de Drielandenpunt.

Tradities en folklore bepalen mee de charme van onze streek. Ze hebben iets magisch over zich: de nagelbomen van Olne, de voorouderlijke processies zoals ‘del Céqwemme’ in Herve, maar ook de oude broederschappen, de zegening van de dieren op de feestdag van St-Hubert in Aubel, de notenmarkt in Henri-Chapelle, de carnavals of de fameuze Cavalcade, de grote carnavalsstoet in Herve, het zijn vermakelijkheden waar we tegelijk fier op zijn.

Maar laat ons liever overgaan tot de hoofdschotel Tafelgenoegens maken deel uit van het toerisme. Een vanzelfsprekendheid? Ontgetwijfeld, maar de regionale gastronomie is geëvolueerd, meer creatief, lichter en meer geïnspireerd door streekproducten.

Het Land van Herve bulkt van de streekproducten. Boven de troon zitten de Hervekaas en de appel- en perensiroop. De ‘Herve’ is de enige Belgische kaas met een beschermde herkomstbenaming (Appellation d’Origine Protégée of AOP). Het is een weke kaas, gemaakt van koemelk, met een gewassen korst en een zeer typische geur. Hij bestaat in zachte en pikante versie en hij wordt gewoon op de boterham gesmeerd. Men eet hem ook in combinatie met appel- en perensiroop en dat brengt ons bij de tweede specialiteit van het plateau. De boeren begonnen deze siroop al te maken in de 17e eeuw … Voor de productie gebruikt men appels en peren van onze hoogstammige bomen. Men perst ze en het sap gaat men koken tot men een donkere en smakelijke brij bekomt. Siroop, dat is het zwarte goud van het Land van Herve! Liefhebbers van vlees of varkensvlees kunnen zich tegoed doen aan de talrijke vleesspecialiteiten van de streek, met de ‘lev’gos’ aan kop. Lev’gos es een gesuikerde worst met krenten in verwerkt, die al veel generaties lang met liefde wordt bereid in Olne en Welkenreadt. In het Land van Herve gaat lekker eten gepaard met lekker drinken. Onze cider, bereid uit gegist appelsap, verwijst net als de siroop naar de talrijke fruitboomgaarden van de streek. Wat onze lokale bieren betreft – abdijbieren of ambachtelijk gebrouwen bieren – die krijgen al lang waardering van de kenners.
U ziet het, er valt in het Land van Herve heel wat te ontdekken

De mooiste panorama's

Hier zijn onze favoriete plekken om van een prachtig uitzicht te genieten !

De boomgaarden

Bloeiende boomgaarden