Ik houd van feesten

vague graphique

Belangrijke afspraken, in geen geval te missen !

Canavalsoptochten

Gemmenich, Plombières, Welkenraedt
Van februari tot maart

Lees meer

Of het nu in Welkenraedt, Plombières of Gemmenich is, het begin van het jaar staat altijd in het teken van carnaval.

De «Kappensitzungen» (carnavalsavonden)en de verkiezing van prins carnaval worden door de verschillende verenigingen van Plombières georganiseerd.

Mis de gelegenheid niet om de Vrouwenstoet (op donderdag) in Welkenraedt te ontdekken en vooral de beroemde carnavalsstoeten in Plombières, Gemmenich en Welkenraedt.

cavalcade

Herve
Op Paasmaandag

Lees meer

Van vrijdag tot Paasmaandag : tentoonstelling, Caval’rire festival, lokale markt, paardendag…
Op Paasmaandag (10/04/2023), een optocht van praalwagens die uitsluitend door paarden worden getrokken.

Infos : herve.cavalcade@gmail.comwww.cavalcadeherve.com

procession del ceqwemme

Herve
Pinkstermaandag
Lees meer

Deze zowel populaire als religieuze mars vindt zijn oorsprong rond 1230. Tot 1592 werd de Ban de Herve omcirkeld, voordat er ruzie ontstond met de heer van Clermont, die de Hêvurlins wilde afschaffen en zijn eigen processie wilde organiseren. Sindsdien is de processie beperkt tot ongeveer vijftien kilometer, beginnend op het geluid van de trommels van de Koninklijke Garde van Saint-Jean.

Info :
Vertrek om 5 uur vanaf de kerk in Herve
Mis om 8 uur in Battice
Terugkeer naar de kerk van Herve rond 14 uur

Memorial Day op US Bergraafplaats

Hombourg (Plombières)
Afgelopen zaterdag van mei

Lees meer

Dag van de Herinnering ter nagedachtenis aan Amerikaanse soldaten (76 890 soldaten) gedurende de Slag om de Ardennen 1944-1945, in het Amerikaanse militaire begraafplaats Henri-Chapelle in Hombourg.

Infos : 0032 87 68 71 73 – www.abmc.gov 

Voorjaarsconcerten

Val-Dieu (Aubel)
Van mei tot juni

Lees meer

Al meer dan een halve eeuw spelen de jaarlijkse Voorjaarsconcerten een sleutelrol in het muzikale landschap van het Plateau de Herve, de provincie Luik en de regio Trois Frontières, in het opmerkelijke kader van de Abdij van Val-Dieu!

Het repertoire en het programma zijn eclectisch en bieden elk seizoen concerten met symfonische muziek, kamermuziek, sacrale en wereldlijke muziek, instrumentale en vocale muziek,…

Infos : +32 472 60 49 05 – www.concertsduprintemps.be 

Gildes Visétoises festival

Visé
April tot november

Lees meer

De Gildes Visétoises, de oude gewapende compagnieën die de stad Visé in de Middeleeuwen verdedigden, maken nu integraal deel uit van het historische erfgoed van Basse-Meuse. Elk van de 3 compagnieën paradeert in volledig uniform tijdens hun 2 jaarlijkse festivals (het zomerfestival en de dag van de patroonheilige) om voorouderlijke tradities te herdenken.

Programma :

 • Eind april: patroonsfeest van Saint-Georges van de Compagnie Royales des Anciens Arbalétriers de Visé (Koninklijke Compagnie van vroegere kruisboogschutters van Visé)
 • Laatste weekend van juni: Zomerfeest van de Compagnie Royale des Francs Arquebusiers de Visé
 • 1e weekend van juli: Zomerfestival van de Compagnie Royale des Anciens Arquebusiers de Visé (Koninklijke Compagnie van Oud-Harquebusiers van Visé)
 • 2e weekend van augustus: zomerfestival van de Compagnie Royale des Anciens Arbalétriers de Visé (Koninklijke Compagnie van Voormalige Kruisboogschutters van Visé)
 • Zondag voor 11/11: patroonsfeest van Saint-Martin van de Compagnie Royale des Francs Arquebusiers de Visé
 • Zondag na 11/11: patroonsfeest van Sint-Maarten van de Compagnie Royale des Anciens Arquebusiers de Visé (Koninklijke Compagnie van Oud-Harquebusiers van Visé)

Infos : Compagnie Royale des Anciens Arbalétriers  Visétois 

Compagnie Royale des Anciens Arquebusiers de Visé

Compagnie Royale des Francs Arquebusiers de Visé

Italiaanse dagen bij Blegny-Mine

Blegny
1e weekend in juni

Lees meer

Een breed scala aan muzikale, ambachtelijke, culturele, sportieve, folkloristische en feestelijke evenementen zal plaatsvinden gedurende de dagen die in het teken staan van Italië. Liefhebbers van de Italiaanse keuken kunnen ook proeven van de vele culinaire specialiteiten uit alle regio’s van de laars als ze het Flavours Village verkennen.

Rommelmarkt in Aubel

 • Aubel : 21 juli
 • Visé : 15 augustus
Lees meer
 • Grote romelmarkt met meer dan 250 exposanten. Muzikaal entertainment en kleine restauratie.

Infos : 0032 87 68 01 39 – www.aubel.be

 • Elke 15 augustus komen meer dan 200 tweedehands handelaren samen op het Plateau de Lorette in Visé om te ruilen en hun mooiste antiek te verkopen. Het is een paradijs voor wandelaars.

Infos : +32 4 379 31 69 – Piscine de Visé

Envol d'Artistes

Clermont-sur-Berwinne (Thimister-Clermont)
1ste zondag in augustus

Lees meer

Elke eerste zondag van augustus stellen meer dan 90 kunstenaars hun werk tentoon in het mooie, bucolische dorpje Clermont-sur-Berwinne, een van de Mooiste Dorpen van Wallonië. Traditiegetrouw zullen de inwoners van Clermont-sur-Berwinne je hartelijk verwelkomen in hun tuinen en interieurs. Je ontmoet kunstenaars die hun passie met je delen. En dat alles in een muzikale sfeer!

Infos : 0032 495 24 30 27   – envoldartistes.be

soiron sur scène

Soiron (Pepinster)
In Augustus

Lees Meer

Straattheatervoorstellingen, jongleurs, grime-artiesten, talrijke kraampjes en de aanwezigheid van ambachtslui tijdens deze hele feestelijke dag! In het dorpscentrum en/of op een van de vier podia, in het betoverende kader van Soiron, een van de Mooiste Dorpen van Wallonië.

Infos : 0032 495 792 165 – www.rubiscube.be

straattheaterfestival "rue du bocage

Herve
Laatste weekend van augustus

Lees Meer

Artiesten en acrobaten nemen het centrum van Herve over. Het programma omvat 25 gezelschappen, 60 voorstellingen en 10 locaties.

Infos : 0032 87 66 09 07 – www.ruedubocage.be

Landbouwbeurs in Battice (Herve)

Battice (Herve)
Eerste weekend van september

Lees meer

Wedstrijden en tentoonstellingen van dieren (alle rassen), tentoonstellingen van landbouwmachines, fijnproevers dorp en activiteiten voor kinderen…  Infos : 0032 474 25 62 10 – www.foireagricole.be

Feest van Sint-Hubertus en sint-Eloi in Aubel, Elsaute en Mortier

 • Sint-Hubertus à Aubel et Mortier  Begin november
 • Sint-Eloi in Elsaute Begin december
Lees meer

Een muzikale optocht met onder meer de «koninklijke Sint-Hubertus vereniging» (vroegere «Gilde», dan broederschap) begeeft zich naar de «Grote Mis», die door de Rally «Jachthoorns van Hertogenwald» wordt ingeluid. Aansluitend zegent de pastoor van het dorp de paarden, honden et andere gezelschapsdieren op de place Antoine Ernst tijdens het concert van de jachthoorns. Infos : 0032 87 68 01 39 – www.aubel.be

Zegening van Sint-Hubertus in Mortier : Les Amis de Mousse asbl
Zegening van Sint-Eloi in Elsaute : www.thimister-clermont.be

Appeldag

Wégimont (Soumagne)
Laatste zondag in oktober

Lees meer

Elk jaar sinds 2002, op de laatste zondag van oktober, nodigt Milieudefensie het grote publiek uit voor een ontdekkingsevenement voor het hele gezin: “Appeldag”.

Ruik en proef meer dan honderd oude appelsoorten, praat en ontdek over de natuurlijke hoogstamboomgaard, ontdek de geheimen van het planten, snoeien en enten van fruitbomen, ontmoet lokale producenten of deel gewoon een uniek moment met het gezin.

Infos : +32 497 82 63 83 –  www.amisdelaterre.be

grote sportevenementen in het Land van Herve

 • 2e zondag in mei: MaasMarathon in Visé
 • Bijna 11/11: 4 Cîmes de Battice (Herve)
 • 1e weekend in oktober: 6 Heures de Visé
Lees meer

MaasMarathon de la Basse-Meuse in Visé
Een unieke grensoverschrijdende route in het hart van Europa, door het Belgische en Nederlandse platteland. Rustige paden en prachtige natuurroutes langs de Maas.

Infos : https://schneiderelectricmaasmarathon.com/fr/

De 4 Cîmes van het Land van Herve
Dit is de uitdaging die is aangegaan door een groep hardlopers die houden van hun land en een bepaalde filosofie van hardlopen. Een filosofie die in de eerste plaats draait om avontuur en het ontdekken van anderen. Eén die geworteld is in de natuur en zijn plezier vindt op een zwaar, selectief parcours, waar ziel en lichaam zich kunnen laten gaan. De 4 Cimes du pays de Herve wachten op lopers met een “berggeest”.

Infos : www.lesquatrecimes.be

De 6 heures de Visé “rally” is een oriëntatie-evenement voor klassieke auto’s, zonder snelheids- of regelmatigheidscriteria. De belangrijkste kenmerken van deze rally zijn de begrippen toeren en navigeren, gecombineerd met het plezier van rijden in een vriendelijke sfeer.

Infos : www.6heuresdevise.be