logo rond vert échaliers

het hagenpad
le chemin des échaliers
de Stiegelpfad

De noord-zuid-as maakt de verbinding tussen de voormalige cisterciënzer abdij van Le Val-Dieu (vlakbij Aubel), het dorp Clermont-sur-Berwinne (een van de ‘Mooiste Dorpjes van Wallonië’), de middeleeuwse stad Limbourg en de Gileppestuwdam (een mooi staaltje van de ingenieurs van de 19e eeuw). In zuidelijke richting gaat deze route verder tot het dorp Jalhay met zijn ‘gedraaide klokkentoren’.

De west-oost-as begint bij Stembert, aan de rand van Verviers, en gaat verder naar Goé, Membach en Eupen, de hoofdstad van de Duitstalige Gemeenschap van België.

en... Wat is een Hagenpad ?

Een ‘doorgang’ in het Land van Herve is een voorziening die voetgangers in staat stelt door een omheining of haag rondom een weiland te lopen, zonder dat het vee daarbij kan ontsnappen. Een doorgang kan een ladder, een poortje of een draaihek zijn. De oudste bestaan uit een ‘staande steen’.

De wandelaar trekt zo van de ene doorgang naar de andere, doorkruist het ene weiland na het andere, en doet de ene ontdekking na de andere…

De Kaart

Openstreetmap, foto’s, afstandstabellen, drietalig (FR-NL-D)… alles in een gemakkelijk mee te nemen zakformaat van 70 x 140 mm ! 

Te koop voor 2€ op www.landherve.be ; www.paysdevesdre.be ; www.ostbelgien.eu en bij de receptie van de 4 huizen voor toerisme en de VVV-kantoren die partner zijn in het project.

Doorkruiste gemeentes

Aubel
Baelen
Eupen
Jalhay-Sart
Limbourg
Thimister-Clermont
Verviers

De partner huizen voor toerisme