motor/autoritten

Selecteer de achtergrond kaart
CARTES / IGN
CARTES / IGN
SCAN EXPRESS CLASSIQUE / IGN
SCAN EXPRESS CLASSIQUE / IGN
CARTES TOPOGRAPHIQUES / IGN
CARTES TOPOGRAPHIQUES / IGN
OPEN STREET MAP
OPEN STREET MAP
GOOGLE MAP - SATELLITE
GOOGLE MAP - SATELLITE
GOOGLE MAP - PLAN
GOOGLE MAP - PLAN
GOOGLE MAP - HYBRIDE
GOOGLE MAP - HYBRIDE
PLAN / IGN
PLAN / IGN
SCAN EXPRESS STANDARD / IGN
SCAN EXPRESS STANDARD / IGN
PARCELLES CADASTRALES
PARCELLES CADASTRALES
CARTES LITTORALES / SHOM/IGN
CARTES LITTORALES / SHOM/IGN
CARTES AERONAUTIQUES OACI / IGN
CARTES AERONAUTIQUES OACI / IGN
PHOTOS AERIENNES / IGN
PHOTOS AERIENNES / IGN
IGN BELGIQUE
IGN BELGIQUE
Circuit picture

Boomgaardenroute

Beleef een ervaring vol smaken en geuren door het Land van Herve, een landstreek waar coulisselandschappen, hagen en hoge bomen een bijzonder landelijk geheel vormen.

84 km
Heel gemakkelijk
4650 Herve
- Maison du Tourisme du Pays de Herve -
- Maison du Tourisme du Pays de Herve -
Circuit picture

De Kasteelroute : Tussen aarde, steen en ijzer

De Kasteelroute leidt door gebieden die vroeger dan eens onder Hollands of Pruisisch bewind, dan eens onder Belgisch of Duits bewind stonden. Het wemelt er van plaatsjes met een betoverende natuur, prachtige landelijke dorpen en een groot aantal kastelen.De route begint in de gemeente Kelmis (La Calamine) die zijn naam ontleent aan een ijzererts, kalamijn genoemd, die toen rijkelijk aanwezig was in de ondergrond en die tot het einde van de 19de eeuw werd geëxploiteerd.
In 1816 werd ter gelegenheid van het Verdrag van de Limieten de Staat van Neutraal-Moresnet opgericht, omdat de Pruisen en Nederland geen akkoord konden vinden over wie de eigenaar van het gebied was. In 1919 werd het, net als de Oostkantons, terug bij België worden gevoegd. 
Even voor het dorp Hergenrath voert een kleine weg rechtstreeks naar het Kasteel van Eyneburg dat verborgen ligt tussen het loof.Dit kasteel dat als een van de weinige in de regio niet door vestinggrachten is omringd, wordt ook Emmaburg genoemd. Na het bos van Brennhaag doorkruist de route Hauset dat net zoals Raeren zijn hoogtepunt in de 16de eeuw kende dankzij de pottenbakkerij. De route steekt een eerste keer de Geul (Gueule) over, een rivier die in de buurt van de Duitse grens ontspringt. Aan de ingang van het dorp Eynatten ziet u het kasteel Herrenhaus of Amstenrather Haus, omringd door vestinggrachten. Op een steenworp van dit gebouw liggen de ruïnes van Vlattenhaus.
Raeren ligt aan de rand van het Hertogenwald en bestaat uit zeven gehuchten en evenveel kastelen. Het kasteel van Burg-Raeren, nu museum van de Pottenbakkerij, stelt meer dan 2000 stukken tentoon die de geschiedenis en de tradities van de bekende pottenbakkerij van Raeren toelichten die van de 14de tot de 19de eeuw haar stempel heeft gezet op het dorp en zijn omstreken. Onder de andere opmerkelijke gebouwen in de gemeente horen het Haus Raeren (15de eeuw), eveneens omringd door vestinggrachten, en dat eruit ziet als een dikke massieve toren.
Een geschiedenis van railsHet vroegere station van Raeren is een uitstekend toegangspunt tot de nieuwe RAVeL (Réseau Autonome de Voies Lentes, netwerk van "trage wegen") van de Vennbahn. Gelegen tussen de twee sites van de Drie Grenzen, heeft de Vennbahn de rol van verbindingspunt tussen Aken en het noorden van Luxemburg meer dan een eeuw vervuld. De Vennbahn heeft een lengte van 125 kilometer en maakt het mogelijk om ontspannen te genieten van fiets- en wandeltochten langs dit unieke groene spoor. Volg de route verder richting Kettenis. Aan de ingang van het plaatsje ontdekt u het kasteel van Libermé, in 1534 gebouwd. 
De gotische kerk (14de eeuw) en de kapel St-Roch zijn een omweg waard. De wandeling gaat verder doorheen Walhorn, een oud dorp dat de eerste keer in 888 wordt vermeld. Voorbij de kerk (14de eeuw) heeft het gehucht Astenet de kastelen van Müthof-Neuhaus en Thor voor u in petto, waar zich prachtige wandtapijten bevinden.Lontzen was vroeger een onafhankelijke heerlijkheid. De 18de-eeuwse kerk, het kasteel, al van ver zichtbaar, en de boerderijen verlenen het dorp een schilderachtige charme. In het gehucht Lontzen-Busch gaat de Kasteelroute verder naar Montzen-Moresnet. U kunt er echter voor kiezen om een kleine omweg van 6 km te maken naar Henri-Chapelle, naar de poorten van het kasteel van Baelen en het oude kasteel van Ruyf. In Moresnet kunt u onmogelijk het viaduct, de langste metalen spoorweginstallatie van Europa, ongemerkt voorbij. Met een totale lengte van 1107 meter ligt dit werk 60 meter boven de rivier Geul (Gueule). 
De Kasteelroute klimt dan verder naar Montzen, juist voor het viaduct. Maar een omweg door het centrum van Moresnet laat u de ruïnes van het kasteel  Kruisweg van Moresnetvan Alsenberg ontdekken, waarvan één slottoren overblijft en achter het vakwerkhuis, het 17de-eeuwse kasteel van Bempt. In Montzen vormt het mooie plein met zijn muziekkiosk en zijn fontein een prachtig ensemble. De twee wegen aan het einde van het dorp voeren naar de kastelen van Streversdorp (links) en van Broich (rechts). Volg de route richting Hombourg. De bouw van het kasteel van Vieljaeren stamt gedeeltelijk uit de 13de eeuw.
België, Nederland of Duitsland?De tocht volgt de heuvelkam naar Wezet (Visé) vooraleer u de Voerstreek binnenrijdt met het plaatsje Sint-Pieters-Voeren. Dit vroegere grondgebied van het Keizerrijk behoorde aan de "Commanderij van de Duitse Orde". Het gelijknamige kasteel (17de eeuw) is omringd door talrijke vijvers en vormt een van de mooiste juweeltjes van de Kasteelroute.
Fietswandeling op lijn 47 van de RAVeL De route gaat verder naar de Nederlandse grens bij La Planck om te eindigen in Teuven. De bouw van het kasteel Hof de Draeck dateert uit de 16de eeuw, terwijl het kasteel van Sinnich, een voormalig kanunnikenklooster, nog een Romaanse toren heeft die dateert van het einde van de 13de eeuw. De route buigt daarna naar links af naar het kasteel van Obsinnich (1730) en klimt met haarspeldbochten door het bos naar Sippenaeken. In de verte ziet u het majestueuze silhouet van het kasteel van Beusdael al. Zijn indrukwekkende 13de-eeuwse slottoren met slanke spits heeft een breedte van 12 m en een hoogte van 28 m.
De route gaat verder richting Gemmenich en biedt een panoramisch uitzicht over het Geuldal in Plombières. Aan de uitgang van het dorp bereikt u het Drielandenpunt, het hoogste punt van Nederland (322,5 m hoog!), maar vooral de plaats waar de Belgische, Nederlandse en Duitse grenzen samenkomen, gesymboliseerd door drie stenen grenspalen. Vanop de Boudewijntoren, met een hoogt van 35 m, ontplooit zich een enorm uniek panorama over Nederlands Limburg, de regio van Aken en de Geulvallei. Zo gaat de tocht terug naar Kelmis, eindbestemming van de Kasteelroute.

80 km
Heel gemakkelijk
278 Chaussèe de Liège 4720 La Calamine
- #PROVINCEDELIEGETOURISME -
- #PROVINCEDELIEGETOURISME -
Circuit picture

Bronnenroute : In het land van het blauwe goud

Via de eerste uitlopers van de prachtige Ardennen leidt de Bronnenroute u naar het land van het blauwe goud. De route vertrekt heel natuurlijk in Chaudfontaine, de enigste plaats met warme bronnen in de Benelux, leidt u vervolgens naar een majestueus hoogtepunt in Spa, de parel van de Ardennen, en eindigt in Verviers, de Waalse hoofdstad van het water.

Victor Hugo gaf Chaudfontaine reeds de bijnaam "viooltje van de kuuroorden". Al rijdend langs de Vesder die gezellig tot in Verviers kronkelt, bereikt u Trooz, een industriële gemeente die al zeer actief was onder het Ancien Régime. 

Onze wandeling begint met een kleine klim naar Forêt in het centrum van het dorp. Tijdens de kronkelende beklimming naar het dorpje zal het kale aspect van de hoge hellingen u zeker opvallen. Het vertoont zelfs gelijkenissen met een alpenweide! Rechts aan de ingang van het dorp laten we het na 1945 herbouwde kasteel (waar de verzetstrijders tijdens de oorlog werden gefusilleerd) achter ons. Vooraleer u uw tocht naar Olne voortzet, raden we aan in de buurt van de kleine kerk te stoppen en rond het verrukkelijk ouderwetse kerkplein te wandelen. 

Olne, bestempeld als een van de "mooiste dorpen van Wallonië", is bijzonder homogeen en dankt zijn fortuin (in de 17de en 18de eeuw) aan de spijkerfabrieken die de hele regio bevoorraadden. De toren van de kerk Saint-Sébastien stamt uit 1584. De gezellige sfeer nodigt uit door de kleine straatjes van het dorpje te flaneren, waar de kalksteen de toon aangeeft. Om de twee jaar vormt dit het kader voor een prachtig ouderwets feest "Olne Autrefois".

Soiron wordt eveneens beschouwd als een van de "mooiste dorpen van Wallonië". In de gemeente staan talrijke oude woningen in Renaissancestijl. De slottoren van de kerk werd in het begin van de 11de eeuw gebouwd, met een klokkentoren uit de 14de eeuw.

Een onneembare vestingHet kleine plein in het centrum van Theux, met zijn "Perron" (symbool van de gemeentelijke vrijheden uit 1457) en zijn gemeentehuis, heeft een zekere charme. De ruïnes van het kasteel van Franchimont die als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië zijn geklasseerd, torenen boven het stadje uit. De vesting (toegankelijk voor het publiek) werd in de 11de eeuw gebouwd op een rotsachtige uitloper die de vallei van de Hoëgne afsluit. Met zijn dikke toren met leien dak, zijn interieur met cassetteplafond is de kerk van Theux de moeite waard om er een stop in te lassen.

Vervolgens zet u de wandeling voort richting Jevoumont (fraai uitzicht op de ruïnes van Franchimont tijdens de beklimming). U doorkruist het dorp dat tamelijk representatief is voor de woningen in dit deel van de Ardennen, en vervolgens rijdt u via een weg over de heuvelkam naar het dierenpark Forestia in La Reid. In deze unieke omgeving leven ongeveer 300 dieren half in vrijheid, waaronder het everzwijn, de hert en de wolf, symbolen van de Ardennen. Aangekomen op het kruispunt van Haut-Regard kunt u als extraatje de ongeveer 573 meter lange haagbeukenlaan van de Haut-Marais afleggen, de langste in België. Daarna gaat de tocht verder naar het gehucht Vert-Buisson met zijn merkwaardige lage huizen. 

Spa, parel van de Ardennen Spa is onze oudste waterstad; een ideale etappe voor wie de Bronnenroute in twee dagen wil afleggen. Het thermentoerisme richt zich nu ook op het grote publiek met het enorme thermencomplex op de heuvel van Annette en Lubin (colline d’Annette et Lubin) dat je met een kabelbaan vanuit het stadscentrum kunt bereiken.Spa was in de 17de en 19de eeuw het "Café van Europa", waar veel prinsen, prinsessen en staatshoofden kwamen, waaronder Peter de Grote, de Tsaar van Rusland die zijn naam aan een pouhon schonk. Montaigne en– Spa valt op door zijn prestigieuze gebouwen zoals het Casino, het oude Badhuis, de Galerie Leopold II, de Villa van Koningin Marie-Henriette… In Spa zijn er oneindig veel wandel- en mountainbikemogelijkheden.Na Spa vervolgt u uw wandeling naar Jalhay via Sart-lez-Spa en Solwaster. Gelegen aan de poort van het Hertogenwald biedt Jalhay levendige en afwisselende uitzichten en landschappen.

131 km
Heel gemakkelijk
4050 Chaudfontaine
- #PROVINCEDELIEGETOURISME -
- #PROVINCEDELIEGETOURISME -